Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Jak przygotować się do maratonu?

Dodano: 10/02/2017 - numer 1646 - 10.02.2017
Moda na bieganie trwa i nikogo nie trzeba przekonywać, że biegać może praktycznie każdy. To jednak zadanie dla tych bardziej wytrwałych, bo wymaga ogromnej samodyscypliny. Na początek swojej przygody z bieganiem warto zastosować się do pięciu poniższych zasad, które pomogą nam zacząć biegać.
Realna ocena możliwości
Jeśli dopiero zaczynasz biegać, to najpierw powinieneś spróbować swoich sił na krótszym dystansie, np. w biegu OSHEE 10 km w ramach ORLEN Warsaw Marathon. Bieg na dystansie 42, 195 km to ogromne obciążenie dla organizmu, a niewłaściwe przygotowanie może skończyć się nie tylko wielkim rozczarowaniem, ale przede wszystkim nieukończeniem królewskiego dystansu. Aby odpowiednio ocenić swoje siły, postaw na próbę wysiłkową i wytrzymałościową. Jeśli nie chcesz wydawać na to pieniędzy, zrób popularny test Coopera i przebiegnij pięć kilometrów. Nie zapomnij też o wizycie u lekarza.
Sumienny trening
Aby przygotować się do maratonu, najpierw musisz zaserwować sobie przynajmniej czteromiesięczne przygotowania. Intensywność treningów zależy od tego, w jakim czasie chcesz przebiec 42,195 km. To czas na bieganie przynajmniej cztery razy w tygodniu i co tygodniowe wizyty na siłowni. Warto zaangażować też osobistego trenera biegowego, który ułoży Ci nie tylko plan treningów, ale też odpowiednią dietę. Jeśli nie zdecydujesz się na ten ruch, dołącz do grupy biegowej albo weź udział w bezpłatnych treningach do maratonu, organizowanych w wielu w miastach w Polsce (informacje na stronie www.orlenmarathon.pl). Spotkasz tam bardziej doświadczonych biegaczy, którzy chętnie posłużą Ci radą. Bieganie w grupie urozmaici też żmudne codzienne treningi.
Zaplanowana dieta
Odpowiednie odżywianie to połowa sukcesu. Przez cały okres przygotowań powinieneś dostarczać organizmowi potężnej dawki białka. Najlepiej postawić na chude mięso drobiowe i dużo warzyw. Na trzy tygodnie przed startem odstaw kawę, bo wypłukuje ona dużo magnezu z organizmu. Na kilka dni przed biegiem ułóż sobie plan dnia tak, jak będzie on wyglądał w dniu biegu. Duże znaczenie będzie miała odpowiednia regeneracja i wstawanie o tej samej porze. Przede wszystkim jednak nie eksperymentuj w kuchni. Zatrucie pokarmowe to najgorsza rzecz, jaka może się przytrafić.
Próby biegowe
Aby ocenić postępy treningów, wystartuj w kilku biegach na krótszych dystansach. Śmiało możesz spróbować swoich sił w dwóch próbach na 10 kilometrów i dwóch półmaratonach. Ważne, żeby ostatni duży wysiłek był około trzy tygodnie przed samym startem. Pod żadnym pozorem nie należy w czasie przygotowań pokonać całego dystansu maratońskiego za jednym razem.
Wygodny ubiór
O tym, w czym pobiegniesz w maratonie, powinieneś zdecydować już sporo wcześniej. Pamiętaj o wygodnym obuwiu i nie startuj w dopiero co kupionych butach, bo skończy się bolesnymi obtarciami. Dokładnie sprawdź pogodę i na sam start dobierz takie ubranie, w którym nie będzie Ci ani za gorąco, ani za zimno. Nie zapomnij o posmarowaniu oliwką części ciała najbardziej narażonych na obtarcia.
 
Tekst przygotowany przez redakcję we współpracy z PKN ORLEN
     

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów gpcodziennie.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gpcodziennie.pl

W tym numerze