Niepolityczne grillowanie

numer 1751 - 17.06.2017Polska

Choć pogoda nas nie rozpieszcza, to długie weekendy stwarzają okazję do grillowania. Nie zawsze jednak to co przyjemne bywa zdrowe, ale z drugiej strony bez przesady. Potrawy z grilla bywają lepszym rozwiązaniem niż mięsa ociekające tłuszczem wprost z patelni.

Ważne jest nie tylko to, co i jak grillujemy, ale i na czym. stowarzyszenie Forum Rozwoju Efektywnej Energii podaje, powołując się na badania naukowców z Politechniki Warszawskiej, że najbezpieczniejsze dla zdrowia jest grillowanie na grillu gazowym. Najgorzej w testach wypadły grille węglowe.Zespół badawczy pod kierownictwem dr. hab. inż. Artura Badydy, profesora Politechniki Warszawskiej, poddał badaniu trzy typy grillów – opalane węglem drzewnym, brykietem węglowym oraz zasilane gazem płynnym. Badanie obejmowało m.in. pomiar stężenia pyłu PM2,5, czyli aerozolu atmosferycznego uznawanego przez Światową Organizację Zdrowia za jeden z najbardziej szkodliwych dla zdrowia człowieka czynników wśród zanieczyszczeń atmosferycznych. Naukowcy wzięli również pod lupę wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) emitowane podczas spalania różnego rodzaju paliw, również tych używanych do grillowania. Część z nich ma udowodnione działanie rakotwórcze



zawartość zablokowana

Autor: Leon Berger


Pozostało 50% treści.

Chcesz przeczytać artykuł do końca? Wyślij SMS i wprowadź kod lub wykup prenumeratę i zaloguj się.

Dostęp do artykułu
wyślij sms o treści GP1 na numer 7155
koszt 1 zł (1,23 zł brutto)
Prenumerata
Mam dostęp
zaloguj się