Rewolucja piwna

numer 1826 - 14.09.2017Polska



BIZNES W Polsce trwa rewolucja… piwna! Jak grzyby po deszczu powstają małe rzemieślnicze browary warzące piwa w nowych smakach i gatunkach. Polacy chętnie po nie sięgają, bo – jak pokazują badania – piją piwo przede wszystkim dla doznań smakowych.

Tylko w ubiegłym roku w Polsce pojawiło się ponad 60 nowych małych rzemieślniczych browarów. Choć jest ich już ok. 250, to zdaniem Andrzeja Olkowskiego, prezesa Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich, sektor ten będzie się jeszcze rozwijał.

Rewolucja piwna największe sukcesy odnosi w Stanach Zjednoczonych. Działa tam ok. 5 tys. browarów rzemieślniczych i restauracyjnych. We Włoszech jest ich blisko tysiąc. – W Polsce istnieje jeszcze duży potencjał dla rozwoju małych browarów – podkreślił Olkowski podczas Kongresu Pracowników Branży Piwowarskiej pt. „Odpowiedzialność za miejsca pracy a zrównoważony rozwój”. Browary regionalne, rzemieślnicze, kontraktowe i restauracyjne mają niemal 20-proc. udział w rynku piwa w naszym kraju. Największa jest japońska Kompania Piwowarska, na drugim miejscu plasuje się holenderska Grupa Żywiec, a na trzecim – duński Carlsberg



zawartość zablokowana

Pozostało 50% treści.

Chcesz przeczytać artykuł do końca? Wyślij SMS i wprowadź kod lub wykup prenumeratę i zaloguj się.

Dostęp do artykułu
wyślij sms o treści GP1 na numer 7155
koszt 1 zł (1,23 zł brutto)
Prenumerata
Mam dostęp
zaloguj się