Światowe smaki

numer 1947 - 09.02.2018Podróże

Smażony pająk, podgrzewana nad ogniskiem małpa, wypatroszony szczur, wędzona pirania, ugotowany grzechotnik – długo można by wymieniać. Człowiek jeść musi. Bez różnicy, na której szerokości geograficznej się znajduje. A że się różnimy gustami, to już inna sprawa.

„Człowiek nie żyje, aby jeść, ale je, aby żyć”. To Sokrates. Znamy tę sentencję niemal wszyscy. Czy grecki filozof w swoim życiu wiele podróżował, tego nie wiem. Myślę jednak, że wypowiadając to słynne zdanie, mógł nie mieć pojęcia, co takiego może gościć na stołach ludzi żyjących gdzieś daleko, na drugim końcu świata. Jak dalece od naszej może się różnić kultura nie tyle samego sposobu jedzenia, ile kultura tego, co włożymy dziś do garnka. A wkładać tam można dosłownie wszystko – wierzcie mi. Przekonuję się o tym coraz częściej.

Pośrodku kambodżańskiej wioski na palach widać porozkładane na ziemi maty. A na nich pomarańczowo-czerwone… coś. Z daleka wygląda jak jarzębina. Może to jakaś kobiecina składa korale? Dopiero gdy podejdziemy bliżej, zobaczymy, że to… różowiutkie krewetki. Dziś w wiosce prawdopodobnie wielka uczta – krewetek leży tu bowiem kilka tysięcy.

Pójdźmy dalej. Doświadczenie podpowiada mi, że najlepiej smakować na bazarach. Zwłaszcza tych azjatyckich. Tu przynajmniej jest największe prawdopodobieństwo, że zjemy coś świeżego. Często aż zanadto świeżego. Zwykle na targowiskach alejki prowadzi się w taki sposób, aby rozdzielały cały bazar na strefy. I tak mamy strefę rybną, strefę owoców morza, strefę warzyw, strefę mięsa.

Na większości stoisk cały czas coś się dzieje. Pracowita kobieta rozcina ryby. Inna mocuje się z piersią kurczaka. Pan rozłupuje nasiona niezwykle pikantnej papryki. Nikt nie siedzi bezczynnie.

Pieczone bataty, schab podany na liściu z kokosa, miska małży – do wyboru, do koloru. W Peru z pewnością zaserwują nam cuy, czyli mocno przypieczoną świnkę morską



zawartość zablokowana

Autor: Stefan Czerniecki


Pozostało 51% treści.

Chcesz przeczytać artykuł do końca? Wyślij SMS i wprowadź kod lub wykup prenumeratę i zaloguj się.

Dostęp do artykułu
wyślij sms o treści GP1 na numer 7155
koszt 1 zł (1,23 zł brutto)
Prenumerata
Mam dostęp
zaloguj się