Fusy z kawy źródłem energii odnawialnej?

fot.
fot.

Istnienie zmian klimatycznych to niepodważalny fakt. Co zrobić, by ratować naszą planetę? Rozumiemy, iż potrzebne są radykalne zmiany, należy jednak zacząć od małych gestów, gdyż małe wybory mają znaczenie. W kwestii zmian na większą skalę z pomocą przychodzi nam... zużyta kawa. Kawa to jeden z najbardziej rozpowszechnionych napojów, codziennie pije ją prawie 75 proc. Polaków! Sposób, w jaki pozbywamy się ogromnej ilości fusów po kawie to jeden z czynników, który może się przyczynić do zmiany środowiska na lepsze. Przyjrzyjmy się zaskakującym sposobom, w jakie fusy z kawy można wykorzystać, walcząc z problemem globalnego ocieplenia.

Przyjrzyjmy się statystykom. Rocznie na świecie kawa ziarnista wytwarzana jest w ilości niemal 10 mln t! W Polsce każdy rocznie spożywa jej średnio 3 kg. Wytwarzamy ogromne ilości fusów, które kończą na wysypiskach.

Sposoby na powtórne wykorzystanie kawy

W domu zużyta kawa może być użyta do własnoręcznie wykonanego peelingu, jako kompost czy w celu użyźniania gleby, na której hodujemy na przykład rośliny doniczkowe (pamiętajmy, niewłaściwe użycie fusów może prowadzić do negatywnych skutków, jak zatrzymanie wzrostu roślin). Większość z nas nie jest w stanie następnie przetworzyć wszystkich produkowanych kawowych odpadów. Co zrobić z nadmiarem zużytej kawy?

Kawowe paliwo?

Brytyjska firma Bio-Bean odkryła ciekawe zastosowanie. Firma odbiera od kawiarni fusy, osusza, mieli i miesza z organicznym rozpuszczalnikiem, tworząc w ten sposób biopaliwo. W roku 2018 firma produkowała wystarczającą jego ilość, by codziennie zasilać 365 londyńskich autobusów, rocznie recyclingując 50 tys. t fusów.

Święta w blasku kawy

Kolejna innowacyjna metoda powtórnego wykorzystywania kawy została wykorzystana na Litwie. W drugim największym mieście, Kownie, fusy z kawy użyto jako źródło zasilania oświetlenia świątecznej choinki! W akcji uczestniczyło ponad 170 firm i wiele prywatnych osób. Świąteczna atmosfera i kawa połączyły lokalnych mieszkańców, którzy wspólnie zebrali aż 15 t fusów! Zużytą kawę pozostawiono w warunkach beztlenowych, co pozwoliło jej na wydzielenie biometanu, który po oczyszczeniu i spaleniu przetworzono na prąd.

Na krajowym podwórku

W Polsce tzw. spin-off Politechniki Warszawskiej, firma EcoBean, opracowała technologię pozwalającą na przetwarzanie fusów na brykiety. Celem twórców jest redukcja emisji dwutlenku węgla o 9 tys. t rocznie. To szczytna idea, gdyż Polska wciąż jest w ścisłej czołówce krajów emitujących dwutlenek węgla. Brykiety „kawowe” są bardziej kaloryczne od drzewnych. Obserwujmy rozwój EcoBean, ich innowacyjna działalność jest ważna z perspektywy walki o czystą planetę.

Rynek odnawialnych źródeł energii ciągle się rozwija. Pamiętajmy, iż istnieją grupy idealistów jak EcoBean, które wciąż dają nam nadzieję na lepszą przyszłość. Siadając przy kolejnej filiżance kawy, pomyślmy co zrobić, by minimalizować generowane podczas jej zaparzania odpady.