Polski cydr najlepszy na świecie

numer 2151 - 11.10.2018 Gospodarka

SADOWNICTWO Polska powinna być światowym liderem w produkcji cydru, a nie jesteśmy – ubolewa minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski. Jego zdaniem polską specjalnością na rynkach europejskich powinien być też calvados. Wtedy nie byłoby problemu z nadmiarem jabłek.

Nasz cydr jest najlepszy na świecie – stwierdził minister. – A to dlatego, że normy produkcji tego lekkiego jabłkowego trunku alkoholowego są cztery razy ostrzejsze w zakresie koncentracji soku aniżeli cydru sprzedawanego na świecie. Ale jednocześnie jest on też droższy – podkreślił Ardanowski. Minister zastanawia się, czy można poprawić coś w zakresie akcyzy, podatków czy też norm na produkcję cydru.

Już rok temu premier Mateusz Morawiecki zapowiedział zerową stawkę akcyzy na cydr i dodatkowo zwolnienie z obowiązku banderolowania. Producenci cydru z radością przyjęli tę zapowiedź, bo rynek tego trunku rozwija się dynamicznie na świecie. W Polsce jednak wyhamował, bo przegrywa konkurencję ze znacznie tańszym piwem.

Na razie obiecanej przed rokiem zerowej stawki akcyzy nie będzie, póki Komisja Europejska nie dokończy dyrektywy zmieniającej przepisy regulujące akcyzę od alkoholu



zawartość zablokowana

Autor: Lucyna Piwowarska


Pozostało 51% treści.

Chcesz przeczytać artykuł do końca? Wyślij SMS i wprowadź kod lub wykup prenumeratę i zaloguj się.

Dostęp do artykułu
wyślij sms o treści GP1 na numer 7155
koszt 1 zł (1,23 zł brutto)
Prenumerata
Mam dostęp
zaloguj się