Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Śpiący jak suseł cz. 2

Dodano: 02/02/2019 - numer 2244 - 02.02.2019
Wśród tych zwierząt jest niedźwiedź brunatny (Ursus arctos), który jest ogromny, jego waga może dochodzić nawet do 800 kg. Na terenie naszego kraju zamieszkuje górskie lasy i tam też żeruje intensywnie w okresie lata oraz jesieni, żeby zebrać w organizmie jak najwięcej tkanki tłuszczowej i przygotować się do hibernacji. Zjada wtedy – jako prawdziwy wszystkożerca – prawie wszystko, co może znaleźć jadalnego. W jego jadłospisie znajdziemy korzonki, jagody, maliny, orzechy, nie gardzi też jednak małymi ssakami, a nawet padliną czy… mrówkami. Najedzony i wyraźnie zaokrąglony miś zaczyna szukać schronienia na zimę i najczęściej rozgląda się za pieczarami, wykrotami i innymi dobrze izolowanymi kryjówkami, w których może przespać
     

19%
pozostało do przeczytania: 81%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów gpcodziennie.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gpcodziennie.pl

W tym numerze