Na Wielkanoc jaja będą tanie

RYNEK SPOŻYWCZY \ Nadchodzi moda na jajecznicę z żelów roślinnych

numer 2304 - 15.04.2019Gospodarka

W Polsce mamy do czynienia z nadpodażą jaj. To dobra wiadomość dla konsumentów, gdyż jaja powinny być tanie, gorsza jednak dla producentów. Jak szacuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, w tym roku kur znoszących jaja będzie w naszym kraju więcej niż kiedykolwiek wcześniej.

W 2018 r. na polskim rynku pojawiło się aż 36,5 mln sztuk nowych niosek, co jest historycznym rekordem. Zwiększona podaż jaj oznacza zaostrzenie walki konkurencyjnej, a ta w drobiarstwie polega przede wszystkim na obniżaniu cen. – Potwierdzeniem trudnej sytuacji producentów jaj są bardzo niskie ceny hurtowe i detaliczne, z jakimi mamy do czynienia w ostatnich dniach na polskim rynku – mówi Katarzyna Gawrońska, dyrektor w KIPDiP. Jak dodaje, jedno jajo klasy M można dziś kupić za ­28–29 gr, podczas gdy jeszcze w styczniu br. kosztowało ok. 59 gr.

Przed branżą stoi też kilka wyzwań. Jednym z nich są ogromne nakłady inwestycyjne związane ze zmianą upodobań konsumentów, którzy kupują coraz więcej jaj ekologicznych czy od kur z wolnego wybiegu. Jak tłumaczy Gawrońska, większość sieci handlowych i restauracji ogłosiła, że w ciągu kilku lat wycofają się z oferowania jaj z chowu klatkowego



zawartość zablokowana

Autor: Paweł Woźniak


Pozostało 51% treści.

Chcesz przeczytać artykuł do końca? Wyślij SMS i wprowadź kod lub wykup prenumeratę i zaloguj się.

Dostęp do artykułu
wyślij sms o treści GP1 na numer 7155
koszt 1 zł (1,23 zł brutto)
Prenumerata
Mam dostęp
zaloguj się




-->















-->