​Taka to już jest nasza tradycja

Najczęściej na wielkanocnym stole oczywiście są jajka, ale oprócz nich Dolnoślązacy nie wyobrażają sobie świąt bez białej kiełbasy, pasztetów, żurku i różnych ciast. Podczas niedawnej prezentacji tradycyjnych stołów wielkonocnych przedstawicielki 24 kół gospodyń wiejskich zaprezentowały swoje kulinarne wyroby. Pięknie przyozdobione stoły były pełne wielkanocnych bab, wędzonek, faszerowanych jaj, żuru, pasztetów i innych potraw, które są częścią tradycji święta Wielkiej Nocy. Panie mówiły, że na stole stawiają też własnoręcznie wypieczony chleb. Każdy ma tu swoją sprawdzoną recepturę. – Na wielkanocnym stole muszą się znaleźć też: szynka, chlebek, babka, mazurek i jajka pod każdą postacią, np. faszerowane albo w majonezie. Taka to już jest nasza tradycja – mówi pani Joanna. Panie z kół
     

72%
pozostało do przeczytania: 28%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów gpcodziennie.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gpcodziennie.pl

W tym numerze