Warto jeść brokuły

​ZDROWIE \ Rośliny kapustowate na choroby nowotworowe

numer 2385 - 23.07.2019Nauka

Od dawna mówi się o zaletach roślin kapustowatych. Ostatnie badania potwierdziły, że brokuły i inne rośliny z tej grupy obniżają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.

W skład grupy roślin kapustowatych wchodzą między innymi: brokuł, kalafior, kapusta, brukselka oraz kapusta włoska. Według badaczy z Cancer Center oraz Cancer Research Institute at Beth Israel Deaconess Medical Center przeprowadzone eksperymenty wykazały, że składnik znaleziony w brokułach hamował wzrost guza nowotworowego u zwierząt, a także dezaktywował działanie genu WWP1. Naukowcy twierdzą, że znaleźli nowy, bardzo ważny czynnik odgrywający kluczową rolę w rozwoju choroby nowotworowej. Wchodzi on w skład roślin kapustowatych, między innymi brokułów i kalafiora.

Doskonale znany oraz ograniczający działanie komórek rakowych gen PTEN jest jednym z najczęściej mutujących genów. Niektóre odziedziczone mutacje PTEN mogą jednak powodować zespoły charakteryzujące się podatnością na raka i wadami rozwojowymi



zawartość zablokowana

Autor: Jacek Szpakowski


Pozostało 51% treści.

Chcesz przeczytać artykuł do końca? Wyślij SMS i wprowadź kod lub wykup prenumeratę i zaloguj się.

Dostęp do artykułu
wyślij sms o treści GP1 na numer 7155
koszt 1 zł (1,23 zł brutto)
Prenumerata
Mam dostęp
zaloguj się