Innowacyjny miód wyprodukowano w SGGW

numer 2402 - 12.08.2019Gospodarka

ŻYWNOŚĆ Naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie wyprodukowali suszony miód zawierający aż 80 proc. miodu naturalnego. Innowacyjny produkt w formie proszku może być doskonałym składnikiem wielu produktów spożywczych.

Jak poinformowała biuro promocji SGGW, suszony miód został wyprodukowany przez zespół naukowców z Katedry Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji Wydziału Nauk o Żywności SGGW – dr hab. Katarzynę Samborską, dr inż. Aleksandrę Jedlińską, dr. inż. Artura Wiktora i prof. dr hab. Dorotę Witrową-Rajchert.

Zaznaczono, że na rynku jest już wprawdzie dostępny miód w proszku, ale zawiera on tylko 50 proc. naturalnego produktu, natomiast reszta to maltodekstryna, substancja pomocnicza, która nie jest wskazana m.in. dla cukrzyków. Innowacyjność produktu opracowanego na warszawskiej uczelni polega na zastąpieniu maltodekstryny innym dodatkiem – nutriozą wspomagającą układ pokarmowy.

Sproszkowany miód – jak wynika z informacji – jest znakomity do wyrobów cukierniczych, nadaje się też do produktów mięsnych, np. jako dodatek przedłużający przydatność do spożycia dań mięsnych. Badania w Zakładzie Technologii Mięsa dowodzą, że miód można dodawać jako składnik przeciwutleniający lub posiadający właściwości antybakteryjne.

Miód wykorzystywany jest do produkcji leków, kosmetyków czy produktów spożywczych. Jednakże naturalny miód używany jest w przemyśle w małych ilościach ze względu na ograniczenia związane z jego lepką konsystencją, która utrudnia mycie urządzeń produkcyjnych. Problemem jest też szybka krystalizacja. Dlatego doskonałym rozwiązaniem dla przemysłu jest używanie miodu w proszku.

(jak, PAP)



Autor: jak