​Rośnie eksport polskiej żywności

numer 2501 - 06.12.2019Gospodarka

ROLNICTWO Polska żywność jest dobrej jakości, dlatego dobrze sprzedaje się na zagranicznych rynkach. W ub.r. wartość polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych osiągnęła poziom prawie 30 mld euro. W tym roku może to być nawet o 2 mld euro więcej – poinformował Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa i rozwoju wsi.

Od momentu wejścia Polski do Unii Europejskiej eksport produktów rolno-spożywczych wzrósł kilkukrotnie. W 2004 r. Polska sprzedała za granicę żywność za 5,2 mld euro, natomiast w 2018 r. wartość polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych wyniosła 29,7 mld euro. – W momencie akcesji powszechne były obawy, że Polska stanie się rynkiem zbytu dla zagranicznych produktów. Tymczasem zaczynamy być liczącym się graczem na globalnym rynku żywności. Nadal nie wykorzystujemy jednak w pełni potencjału polskiego rolnictwa – stwierdził minister Ardanowski na spotkaniu z dziennikarzami.

Zdaniem Ardanowskiego obecnie kluczową sprawą dla Polski i innych krajów naszej części Europy jest wyrównanie poziomu unijnego wsparcia dla rolnictwa. – Poziom wsparcia powinien być jednakowy



zawartość zablokowana

Autor: Andrzej Ratajczyk


Pozostało 50% treści.

Chcesz przeczytać artykuł do końca? Wyślij SMS i wprowadź kod lub wykup prenumeratę i zaloguj się.

Dostęp do artykułu
wyślij sms o treści GP1 na numer 7155
koszt 1 zł (1,23 zł brutto)
Prenumerata
Mam dostęp
zaloguj się














#DziękujeMyZaOdwagę
reklama