Tak pachną święta

​#NaturaUzdrawia

numer 2508 - 14.12.2019

Justyna Pietrzykowska, fitoterapeuta, dietetyk tradycyjnej medycyny chińskiej

Podkreślają smak potraw, wypełniają dom aromatycznymi zapachami, nadając świętom Bożego Narodzenia wyjątkowość. Mamy je pod ręką i niekoniecznie myślimy o nich w kategoriach ziół. Dzisiaj napiszemy o często nieznanym zastosowaniu cynamonu, anyżu, goździków i innych świątecznych ziół.

Cynamon jest niezbędnym składnikiem świątecznego kompotu z suszu, pierników, ciast, jest dodatkiem do ryb i mięs. Jego zastosowanie kulinarne jest jednak w polskiej kuchni bardziej powszechne, ponieważ znajdziemy go w sosach, winach, nalewkach, likierach, kawach i herbatach oraz wszelkiego rodzaju deserach.

Cynamonu używamy przede wszystkim z uwagi na zawartość olejków eterycznych, które działają przeciwgrzybicznie, antywirusowo i przeciwbakteryjnie. Cynamon można stosować zewnętrznie i wewnętrznie. Leczy skaleczenia, stany zapalne skóry oraz zranienia. Wdychanie olejku cynamonowego leczy katar i inne choroby układu oddechowego. Olejek można także stosować na bóle głowy, mięśni czy bóle artretyczne. Płukanki z naparu z cynamonu korzystnie wpływają na higienę jamy ustnej, poprawiając świeżość oddechu poprzez eliminację bakterii beztlenowych. Gorący napój z dodatkiem cynamonu stosuje się nie tylko w przypadku przeziębienia, grypy, gorączki czy innych infekcji. Łagodzi on także problemy trawienne, takie jak wzdęcia, biegunki oraz kolki. Ponadto pobudza krążenie krwi, a spożywany regularnie może opóźniać procesy starzenia. Jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które obniżają poziom glukozy we krwi.

Uwaga: zawarta w cynamonie naturalna substancja

– kumaryna – w nadmiarze jest niebezpieczna dla kobiet w ciąży i dzieci.

Popularną dekoracją świątecznych stołów są pomarańcze nadziane goździkami, które mają też szerokie właściwości lecznicze. Olejek z goździków to środek przeciwbólowy i przeciwbakteryjny. Odpowiednio go rozcieńczając, można go wcierać w bolące dziąsła i zęby lub po porostu rozgryźć kilka goździków – stąd jego zastosowanie w stomatologii także przy dezynfekcji kanałów korzeniowych. Są także doniesienia o antynowotworowych właściwościach tego owocu. Jest niezastąpiony w problemach trawiennych, takich jak wymioty, wzdęcia czy wrzody żołądka. W kuchni goździki mają szerokie zastosowanie jako dodatek do mięs, głównie dziczyzny i wieprzowiny, grzanego wina, kompotów, ponczu, ciast i oczywiście pierników. Należy go jednak stosować z umiarem.

Gałka muszkatołowa to także niezbędny składnik świątecznych pierników i ciast, a także grzanego wina, deserów owocowych i ponczu



zawartość zablokowana

Pozostało 51% treści.

Chcesz przeczytać artykuł do końca? Wyślij SMS i wprowadź kod lub wykup prenumeratę i zaloguj się.

Dostęp do artykułu
wyślij sms o treści GP1 na numer 7155
koszt 1 zł (1,23 zł brutto)
Prenumerata
Mam dostęp
zaloguj się