Tradycja rzecz święta

BOŻE NARODZENIE NA WIGILIJNY STÓŁ

numer 2516 - 24.12.2019

Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego wspólnie z Oddziałem Regionalnym Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz partnerami po raz kolejny zorganizował prezentację tradycyjnych stołów wigilijnych.



Poprosiliśmy panie z różnych kół gospodyń wiejskich województwa dolnośląskiego o zaprezentowanie świątecznych, głównie wigilijnych potraw, o ujawnienie przepisów i ulubionych dań. Z ich opowieści wynika jednoznacznie, że w naszym regionie mieszają się tradycje wschodnie i wielu innych obszarów Polski.

Ewa Brzechwa z Koła Gospodyń Wiejskich w Wilkowie w powiecie głogowskim poleca łamańca. Jak wyjaśnia, jest to potrawa, na którą przepis przywiozła jej mama z Białorusi. – To są placki pieczone, zalewane wodą z miodem, do tego orzechy, inne bakalie, mak i to wszystko należy wymieszać. Oprócz tego nasze koło poleca tradycyjne potrawy wigilijne, m.in. karpia, śledzia, pierogi, ciasta, pierniki i stroiczki.

Na prezentacji po raz pierwszy swoje wyroby zaprezentowało Koło Gospodyń Wiejskich „Malinowe Dziewczyny” z Wojnowic w gminie Czernica. Jak tłumaczy wójt Czernicy, w tej gminie jest sześć kół



zawartość zablokowana

Autor: Janusz Wolniak


Pozostało 51% treści.

Chcesz przeczytać artykuł do końca? Wyślij SMS i wprowadź kod lub wykup prenumeratę i zaloguj się.

Dostęp do artykułu
wyślij sms o treści GP1 na numer 7155
koszt 1 zł (1,23 zł brutto)
Prenumerata
Mam dostęp
zaloguj się