​Rośnie eksport produktów mleczarskich

numer 2525 - 08.01.2020Gospodarka

ROLNICTWO Mleko i jego przetwory stały się jednym z polskich hitów eksportowych. Niemal jedna trzecia wyprodukowanych w naszym kraju produktów mleczarskich trafia za granicę.

Jak poinformowało Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, służby weterynaryjne Polski i Kostaryki rozszerzyły listę produktów, dla których możliwe jest uzyskanie uprawnień przez zakłady mleczarskie. Do listy produktów, na które Polska posiada zatwierdzenie eksportowe, doszły nowe, takie jak: mleko zagęszczone, skondensowane i kajmak, sery, masło, słodka śmietana i mleko UHT.

W praktyce oznacza to, że polskie zakłady mleczarskie zyskały możliwość ulokowania swoich produktów na kolejnym zagranicznym rynku. A bez rozwoju eksportu trudno byłoby utrzymać wzrost produkcji polskiej branży mleczarskiej. W 2018 r. łączna wartość wyeksportowanych z Polski produktów mleczarskich przekroczyła 2 mld euro (wzrost o 2 proc. w stosunku do roku poprzedniego). Z szacunkowych danych wynika, że również w 2019 r. wzrosła sprzedaż zagraniczna polskich zakładów mleczarskich.

W większości polskie produkty trafiają do Unii Europejskiej, zwłaszcza do Niemiec. Ale producenci poszukują też nowych rynków zbytu w Azji, Afryce i Ameryce Południowej



zawartość zablokowana

Autor: Andrzej Ratajczyk


Pozostało 51% treści.

Chcesz przeczytać artykuł do końca? Wyślij SMS i wprowadź kod lub wykup prenumeratę i zaloguj się.

Dostęp do artykułu
wyślij sms o treści GP1 na numer 7155
koszt 1 zł (1,23 zł brutto)
Prenumerata
Mam dostęp
zaloguj się