Wieprzowina odzyskuje smak sprzed wielu lat

ROLNICTWO \ Opolski klaster Śląski Tucznik chce przywrócić wieprzowinie jej dawny smak. Receptą ma być odpowiedni dobór krzyżówek tuczników oraz specjalna ich dieta. Opolscy rolnicy do pokarmu trzody dodają m.in. zioła i przyprawy, takie jak czosnek, rozmaryn i szałwia. W ich ocenie ma to korzystny wpływ na walory odżywcze mięsa. Założyciel spółdzielni Opolskie Fermy Trzody Rafał Duś przyznaje, że na taki pomysł wpadł przypadkiem. – Okazało się, że mięso wyprodukowane przy udziale ziół nie tylko ma zupełnie inny smak, ale też inaczej się zachowuje na patelni. Przede wszystkim jest w nim mniej wody, której miejsce zajmuje tłuszcz śródmięśniowy będący nośnikiem smaku odpowiedzialnym także za kruchość mięsa – wyjaśnia Duś i zapewnia, że efekt został osiągnięty. –
45%
pozostało do przeczytania: 55%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

Kup subskrypcję, aby mieć dostęp do wszystkich tekstów gpcodziennie.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Interesuje Cię pakiet wielu subskrypcji? Napisz do nas redakcja@gpcodziennie.pl