Wieprzowina odzyskuje smak sprzed wielu lat

numer 2525 - 08.01.2020Gospodarka

ROLNICTWO Opolski klaster Śląski Tucznik chce przywrócić wieprzowinie jej dawny smak. Receptą ma być odpowiedni dobór krzyżówek tuczników oraz specjalna ich dieta.

Opolscy rolnicy do pokarmu trzody dodają m.in. zioła i przyprawy, takie jak czosnek, rozmaryn i szałwia. W ich ocenie ma to korzystny wpływ na walory odżywcze mięsa. Założyciel spółdzielni Opolskie Fermy Trzody Rafał Duś przyznaje, że na taki pomysł wpadł przypadkiem.

– Okazało się, że mięso wyprodukowane przy udziale ziół nie tylko ma zupełnie inny smak, ale też inaczej się zachowuje na patelni. Przede wszystkim jest w nim mniej wody, której miejsce zajmuje tłuszcz śródmięśniowy będący nośnikiem smaku odpowiedzialnym także za kruchość mięsa – wyjaśnia Duś i zapewnia, że efekt został osiągnięty. – Mamy szynkę, która smakuje jak ta znana starszemu pokoleniu z czasów jego dzieciństwa – gwarantuje producent



zawartość zablokowana

Autor: p.woz.


Pozostało 51% treści.

Chcesz przeczytać artykuł do końca? Wyślij SMS i wprowadź kod lub wykup prenumeratę i zaloguj się.

Dostęp do artykułu
wyślij sms o treści GP1 na numer 7155
koszt 1 zł (1,23 zł brutto)
Prenumerata
Mam dostęp
zaloguj się