Gorzka przekąska do wódki i nie tylko

Pierniki \ Korzenie i miód

Od wieków wiadomo, że w Polsce są cztery rzeczy najprzedniejsze – gdańska gorzałka (ta z drobinami złota), krakowskie panny (z pozycji warszawianki polemizowałabym z tym stwierdzeniem), warszawskie trzewiki i toruńskie pierniki. Pomijając trzy pierwsze – pierniki toruńskie są znane i rozpoznawalne na całym świecie. W Polsce piecze się te korzenne ciasteczka od XIII w, a ich nazwa wywodzi się od słowa „pierny” czyli pieprzny, bo tak naprawdę pierwsze pierniki nie były słodkie, ale gorzkawe i ciemne od dodanych do ciasta przypraw. Toruń i Norymberga Te dwa miasta na piernikowej mapie Europy są najważniejsze. Od wieków toczą zacięty spór o palmę pierwszeństwa i stałe miejsce w sercach konsumentów. Ale tak naprawdę są też najważniejszymi markami piernikarskimi. Piernikarze obu miast pilnie
10%
pozostało do przeczytania: 90%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

Kup subskrypcję, aby mieć dostęp do wszystkich tekstów gpcodziennie.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Interesuje Cię pakiet wielu subskrypcji? Napisz do nas redakcja@gpcodziennie.pl