​Dieta mamy

Szpitale podległe samorządowi wojewódzkiemu dołączają do pilotażowego programu Ministerstwa Zdrowia i NFZ Dieta Mamy. Zdrowe odżywianie jest niezwykle ważne zarówno dla mam, jak i ich dzieci. Program ma na celu nie tylko zapewnienie pacjentkom w ciąży oraz w okresie laktacyjnym zbilansowanych, indywidualnie dostosowanych posiłków, ale również promocję zdrowego odżywiania. Kobiety mogą skorzystać z porad dietetyka, dowiedzieć się, jakie potrawy są dla nich najzdrowsze oraz jakich posiłków unikać. Wicemarszałek Marcin Krzyżanowski zaprezentował program w Szpitalu im. Falkiewicza we Wrocławiu. Zalecenia dotyczące owoców i warzyw sprawiają, że dieta ta zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia (nadciśnienie tętnicze, udary mózgu, zawały serca) oraz nowotworów. Dlatego warzywa i owoce powinny
84%
pozostało do przeczytania: 16%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

Kup subskrypcję, aby mieć dostęp do wszystkich tekstów gpcodziennie.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Interesuje Cię pakiet wielu subskrypcji? Napisz do nas redakcja@gpcodziennie.pl

W tym numerze