Ekologiczne rolnictwo? A gdzie pieniądze?

UNIA \ KE chce modernizować wieś, jednocześnie zmniejszając wydatki na rolnictwo

numer 2557 - 14.02.2020Gospodarka

Znaczące ograniczenie stosowania chemicznych pestycydów, nawozów oraz antybiotyków, a także przestawienie produkcji na ekologiczne tory – to założenia unijnej strategii „Od pola do stołu”. Problem w tym, że Komisja Europejska w projekcie budżetu UE na lata 2021–2027 zakłada zmniejszenie wydatków na rolnictwo.

Unijny komisarz ds. rolnictwa Janusz Wojciechowski przedstawił w czwartek w Parlamencie Europejskim założenia strategii „Od pola do stołu”, która ma być przedstawiona przez Komisję Europejską pod koniec marca. – To ambitny plan wprowadzenia systemu zrównoważonej produkcji żywności, a europejscy rolnicy mają do odegrania w tym planie rolę kluczową – stwierdził Wojciechowski.

Główne kierunki tego podejścia zostały już wskazane w komunikacie dotyczącym Europejskiego Zielonego ładu. Mają one sprawić, że unijna produkcja będzie bardziej przyjazna dla klimatu. Jak wyjaśnił Wojciechowski, w planach jest wprowadzenie surowszych standardów dotyczących dobrostanu zwierząt, czyli warunków hodowli, takich jak np. odpowiednia przestrzeń. Celem jest też poprawa jakości gleby, wody i powietrza



zawartość zablokowana

Autor: Jan Kamieniecki


Pozostało 51% treści.

Chcesz przeczytać artykuł do końca? Wyślij SMS i wprowadź kod lub wykup prenumeratę i zaloguj się.

Dostęp do artykułu
wyślij sms o treści GP1 na numer 7155
koszt 1 zł (1,23 zł brutto)
Prenumerata
Mam dostęp
zaloguj się




reklama









#DziękujeMyZaOdwagę
reklama