Opłata prozdrowotna impulsem do zmiany nawyków żywieniowych

​WYWIAD \ Z dr MAŁGORZATĄ GAŁĄZKĄ-SOBOTKĄ, dyrektor Instytutu Zarządzania w Ochronie Zdrowia na Uczelni Łazarskiego, wiceprzewodniczącą Rady Narodowego Funduszu Zdrowia, rozmawia ANDRZEJ RATAJCZYK

Opłatę cukrową należy postrzegać w wymiarze celów zdrowia publicznego, a nie fiskalnym. Naszym wspólnym sukcesem będzie systematyczne zmniejszanie się wpływów z tego tytułu. W przyjętym przez Sejm, a przygotowanym przez Ministerstwo Zdrowia projekcie Ustawy o zmianie niektórych ustaw w związku z promocją prozdrowotnych wyborów konsumentów znalazł się m.in. zapis o wprowadzeniu opłaty od napojów słodzonych. Jaki jest cel wprowadzenia tej opłaty, którą potocznie nazywa się podatkiem cukrowym? Wprowadzenie proponowanej w projekcie ustawy opłaty ma w mojej opinii przede wszystkim cel prozdrowotny. Nowe regulacje mają sprzyjać kształtowaniu właściwych nawyków żywieniowych polskiego społeczeństwa. Chodzi o to, żeby konsumenci podczas codziennych zakupów mieli świadomość, że są produkty
11%
pozostało do przeczytania: 89%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

Kup subskrypcję, aby mieć dostęp do wszystkich tekstów gpcodziennie.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Interesuje Cię pakiet wielu subskrypcji? Napisz do nas redakcja@gpcodziennie.pl