Walczmy z cukrem, nie wspierajmy piwa

ZDROWIE \ Z dr. hab. n. med. MARIUSZEM GUJSKIM z Katedry Zdrowia Publicznego i Środowiskowego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego rozmawia MACIEJ PAWLAK

Trwają prace nad wprowadzeniem podatku cukrowego w Polsce. Warto jednak zastanowić się, czy nie powinno się go rozszerzyć na kolejne produkty, nie tylko słodkie napoje. Projekt omija bowiem duże grupy słodkich artykułów spożywczych, a jednocześnie paradoksalnie może się przyczynić do wzrostu konsumpcji piwa. Nowa opłata cukrowa, która de facto jest podatkiem, ma objąć w różnym stopniu napoje zawierające cukier, słodziki, taurynę lub kofeinę. Pojawia się jednak pytanie – co z innymi słodkimi produktami? Nadmierna konsumpcja cukru jest przyczyną wielu problemów zdrowotnych, w tym otyłości i cukrzycy. Problem ten dotyka coraz młodsze grupy polskiego społeczeństwa, co jest zjawiskiem wysoce niepokojącym. Dobrze, że dostrzeżono ten trend i postanowiono temu zaradzić. Tak zwana ustawa cukrowa
     

20%
pozostało do przeczytania: 80%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

Kup subskrypcję, aby mieć dostęp do wszystkich tekstów gpcodziennie.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gpcodziennie.pl

W tym numerze