​Pieczywo jest bezpieczne

ŻYWNOŚĆ \ Wypiekane pieczywo jest bezpieczne – zapewnia Stowarzyszenie Producentów Pieczywa, powołując się na oświadczenie głównego inspektora sanitarnego o braku naukowych dowodów wskazujących na zakażenie koronawirusem drogą pokarmową. Ponadto temperatury wypieku są na tyle wysokie, że unieszkodliwiają wszelkie wirusy. W przestrzeni publicznej pojawiły się obawy klientów podejrzewających możliwość przenoszenia SARS-CoV-2 w pieczywie sprzedawanym luzem. W tej sprawie oświadczenie wydał główny inspektor sanitarny. Poinformował, że nie ma żadnych doniesień naukowych wskazujących na zakażenie koronawirusem drogą pokarmową. Ponadto dostępne źródła naukowe dowodzą, że wirusy ulegają inaktywacji w temperaturze 60–70 st. C. Tymczasem pieczywo dostępne na sklepowych półkach jest
47%
pozostało do przeczytania: 53%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

Kup subskrypcję, aby mieć dostęp do wszystkich tekstów gpcodziennie.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Interesuje Cię pakiet wielu subskrypcji? Napisz do nas redakcja@gpcodziennie.pl

W tym numerze