reklama


​Pierwszy weekend gastronomii

numer 2638 - 21.05.2020



Zbliża się weekend. Restauratorzy spodziewają się dużego ruchu w lokalach gastronomicznych, bo będzie to pierwszy od wielu tygodni weekend, kiedy restauracje, puby i kawiarnie będą działały. Dlatego przypominamy, jakie zasady obowiązują przy korzystaniu z punktów gastronomicznych. Poniżej fragmenty wytycznych Głównego Inspektora Sanitarnego dotyczące zasad bezpieczeństwa epidemiologicznego w takich placówkach.

Należy zwrócić szczególną uwagę m.in. na:

dyscyplinę utrzymania dwumetrowej odległości pomiędzy osobami stojącymi w kolejce, poprzez zastosowanie widocznych wskazówek (np. naklejki na podłodze lub stojące znaki);

obowiązkową dezynfekcję rąk przez klientów przy wejściu na teren lokalu;

udostępnienie dozowników z płynem do dezynfekcji rąk dla gości w obszarze sali jadalnej (przy punktach składania zamówień/kasowych) oraz przy wyjściu z toalet;

wyłączenie z użycia suszarek nadmuchowych, stosowanie w łazienkach papieru do wycierania rąk;

wyznaczenie na podłodze stref zapewniających zachowanie odpowiednich odległości między gośćmi (zachowanie odległości nie dotyczy rodzin lub osób pozostających we wspólnym gospodarstwie domowym), uwzględniając ogródki zewnętrzne;

odległość między blatami stolików (od ich brzegów) powinna wynosić min. 2 m, zaś 1 m w przypadku oddzielenia stolików przegrodami o wysokości minimum 1 m (ponad blat stolika);

zasadę, że przy jednym stoliku może przebywać rodzina lub osoby pozostające we wspólnym gospodarstwie domowym. W innym przypadku przy stoliku powinny siedzieć pojedyncze osoby, chyba że odległości między nimi wynoszą min. 1,5 m i nie siedzą oni naprzeciw siebie



zawartość zablokowana

Autor: jm


Pozostało 51% treści.

Chcesz przeczytać artykuł do końca? Wyślij SMS i wprowadź kod lub wykup prenumeratę i zaloguj się.

Dostęp do artykułu
wyślij sms o treści GP1 na numer 7155
koszt 1 zł (1,23 zł brutto)
Prenumerata
Mam dostęp
zaloguj się




reklama








#DziękujeMyZaOdwagę
reklama