​Miód spadziowy z Beskidu Wyspowego pod ochroną

ŻYWNOŚĆ \ Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie polskiego produktu regionalnego o nazwie „Miód spadziowy z Beskidu Wyspowego” do rejestru nazw chronionych w Unii. Jak informuje Ministerstwo Rolnictwa, jest to już 44. polski produkt objęty unijną ochroną. Rejestr tworzony jest w ramach europejskiej polityki jakości i ochrony wyjątkowych produktów regionalnych. Chroniona nazwa pochodzenia (ChNP) podkreśla nierozerwalny związek produktu z konkretnym obszarem geograficznym, któremu zawdzięcza on szczególną jakość i wyjątkowe cechy. Miód spadziowy z Beskidu Wyspowego to płynny lub skrystalizowany miód spadziowy pochodzący z lasów jodłowych pasma górskiego w województwie małopolskim. Spadź jodłowa jest pozyskiwana przez
48%
pozostało do przeczytania: 52%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

Kup subskrypcję, aby mieć dostęp do wszystkich tekstów gpcodziennie.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Interesuje Cię pakiet wielu subskrypcji? Napisz do nas redakcja@gpcodziennie.pl

W tym numerze