Więcej praw dla lokalnych producentów alkoholi

PRZETWÓRSTWO \ Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi chce zwiększyć z 10 do 100 tys. litrów w skali roku limity dla producentów napojów o mniejszej zawartości alkoholu, takich jak cydr, perry, wina owocowe i miody pitne. Nowe przepisy mają pomóc finansowo sadownikom, ale też wpłynąć na zmianę struktury spożycia napojów alkoholowych w naszym kraju. W tym celu resort rolnictwa przygotował projekt ustawy o wyrobach winiarskich. Trafiła ona już do konsultacji publicznych. Do 21 września swoje opinie na temat nowych przepisów ma przedstawić 71 organizacji, głównie zrzeszeń przetwórców i plantatorów, ale także związki zawodowe oraz związki pracodawców. Jak wynika z uzasadnienia projektu, dziś w Polsce wyrób cydru, perry, wina
31%
pozostało do przeczytania: 69%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

Kup subskrypcję, aby mieć dostęp do wszystkich tekstów gpcodziennie.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Interesuje Cię pakiet wielu subskrypcji? Napisz do nas redakcja@gpcodziennie.pl