Płatki i batony zbożowe wcale nie muszą być zdrowe

Żywność \ Wiele osób sięga po batony zbożowe w przekonaniu, że to zdrowa żywność. Nie tylko sami je jemy, ale jeszcze zaopatrujemy w nie nasze dzieci. Tadeusz Rozłucki Tymczasem w Wielkiej Brytanii przeprowadzono badania, z których wynika, że batony zbożowe w zdecydowanej większości zawierają duże ilości cukru, a nawet tłuszczu. Naukowcy mówią wprost: to nie jest zdrowa przekąska. Z przeprowadzonych na Wyspach badań wynika, że na ponad 30 przebadanych rodzajów batonów zbożowych jedynie jeden miał niską zawartość cukru. Co więcej, aż połowa z nich zawierała 30 proc. cukru. Rekordzistą okazał się baton, który zawierał cztery łyżeczki cukru – więcej niż puszka coli i jednocześnie aż 20 proc. rekomendowanej dawki dziennej. Co więcej, w przebadanych przekąskach znaleziono również duże
25%
pozostało do przeczytania: 75%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

Kup subskrypcję, aby mieć dostęp do wszystkich tekstów gpcodziennie.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Interesuje Cię pakiet wielu subskrypcji? Napisz do nas redakcja@gpcodziennie.pl