Bigos na Kresach

TRADYCJE KULINARNE \ WIĘCEJ NIŻ POTRAWA W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno Bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną; Słów tylko brzęk usłyszy i rymów porządek. Ale treści ich miejski nie pojmie żołądek. (Adam Mickiewicz, „Pan Tadeusz”) Andrzej Fiedoruk W tych kilku wersach wieszcz oddał chyba w pełni specyfikę naszej narodowej potrawy. A przepisów na nią też jest wiele, co znakomicie ilustruje powiedzenie: gdzie dwóch Polaków, tam trzy pomysły na bigos. Znawcy twierdzą, że „Bigos to więcej niż potrawa; jest w nim coś z polskiej duszy”. Historia potrawy Kapusta była podstawowym warzywem już u dawnych Słowian i na dodatek łatwo można było przechować ją na zimę, sporządzając prostą kiszonkę. Zapewne u swego zarania była to prosta włościańska strawa, którą jadano z grochem,
     

11%
pozostało do przeczytania: 89%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów gpcodziennie.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gpcodziennie.pl

W tym numerze