Pasztet z wiewiórki

SPOSÓB NA UCIĄŻLIWE FUTRZAKI

Brytyjczycy zajadają się pasztetem z szarych wiewiórek. Ich zdaniem to dobry sposób na pozbycie się niszczycielskich gryzoni. Kornwalijska firma, słynąca z wyrobu tzw. cornish pastry, czyli tradycyjnych pękatych pierogów, ma teraz w swojej ofercie pasztet z szarej wie-wiórki. Dwa lata temu następca brytyjskiego tronu książę Karol rozważał masowe wybijanie szarych wiewiórek w trosce o populację wiewiórki rudej, z której chce uczynić narodową maskotkę. Szara przekopuje ogródki, rozmnaża się w zawrotnym tempie i jest winna zdziesiątkowaniu populacji rudej wiewiórki, która jest pod ochroną. Sprowadzone w 1870 r. z USA gryzonie są też nosicielami groźnego dla swoich rudych kuzynek wirusa. Według danych brytyjskiego nadleśnictwa w Wielkiej Brytanii żyje dziś tylko 140 tys. wiewiórek rudych i aż
     

76%
pozostało do przeczytania: 24%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

Kup subskrypcję, aby mieć dostęp do wszystkich tekstów gpcodziennie.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gpcodziennie.pl

W tym numerze