Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Dodano: 30/08/2014 - Numer 902 - 30.08.2014
SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki + 3 łyżki na zaczyn 4 jajka szklanka mleka 50 g drożdży 2 łyżki roztopionego masła 2 łyżki cukru 3 średnie jabłka cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Drożdże kruszymy i zasypujemy łyżką cukru, 3 łyżkami mąki i niewielką ilością mleka. Mieszamy. Następnie zalewamy pozostałym ciepłym mlekiem i lekko mieszamy. Zostawiamy do wyrośnięcia ok. pół godz. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z łyżką cukru na puszystą masę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do masy z żółtek dodajemy mąkę, rozczyn i roztopione masło. Wszystko łączymy drewnianą łyżką, dodając delikatnie pianę z białek. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do ciasta. Całość odstawiamy na pół godz. do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto nakładamy łyżką na średnio rozgrzany olej, smażymy z
     

80%
pozostało do przeczytania: 20%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów gpcodziennie.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gpcodziennie.pl

W tym numerze