Ślimaczy interes

Dodano: 24/02/2015 - Numer 1048 - 24.02.2015

IRLANDIA \ Dwoje Polaków, którzy od dziewięciu lat mieszkają na Zielonej Wyspie, odniosło sukces na tamtejszym rynku spożywczym. Hodują jadalne ślimaki, które są przysmakiem nie tylko we Francji. Ewa Milka i Łukasz Kurowski byli na wycieczce we Francji i tamże zasmakowali lokalnego specjału – winniczków. Gdy wrócili do Carlow w środkowej części Irlandii, gdzie mieszkają, założyli firmę „Gaelic Escargot”, która po kilku latach działalności zaopatruje w ślimaki restauracje w Irlandii i krajach UE, a także na Bliskim Wschodzie oraz w Azji. W zeszłym roku wyprodukowali aż siedem ton ślimaków. Są laureatami nagród przyznawanych młodym przedsiębiorcom działającym w Irlandii, m.in. prestiżowej nagrody fundacji Artura Guinnessa oraz zdobywcami pierwszego miejsca w konkursie Bank of Ireland za
     

92%
pozostało do przeczytania: 8%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów gpcodziennie.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gpcodziennie.pl

W tym numerze