Polski cydr chce do Europy

PRZETWÓRSTWO \ MAMY WIĘCEJ SADÓW JABŁKOWYCH NIŻ WINNIC

Spożycie cydru rośnie w Polsce w tempie dwucyfrowym i szacuje się, że w tym roku sięgnie 15 mln litrów. Choć w porównaniu z piwem to niewiele, producenci prognozują dalszy dynamiczny wzrost. Dodają, że przy dobrych regulacjach polski cydr może się stać hitem eksportowym. Cydr jest napojem o niskiej zawartości alkoholu, uzyskiwanym przez fermentację moszczu jabłkowego. Jest bardzo popularny w Europie Zachodniej, głównie we Francji, w Wielkiej Brytanii, Belgii, a także w USA i Kanadzie. W naszym kraju, który produkuje ponad 3 mln ton jabłek rocznie, jeszcze trzy lata temu trunek praktycznie na rynku nie istniał. Od tego czasu jednak Polacy poznali ten napój i jak wskazują liczby, zasmakowali w nim. Rynek urósł ponad pięciokrotnie – z 2 mln litrów w 2013 r. do ponad 10 mln litrów w 2015 r
     
26%
pozostało do przeczytania: 74%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

Kup subskrypcję, aby mieć dostęp do wszystkich tekstów gpcodziennie.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gpcodziennie.pl

W tym numerze