We Włoszech powstało muzeum pizzy

KUCHNIE ŚWIATA \ Włoska pizza napoletana to mimo dość prostego składu prawdziwa ikona smaku, znana fanom tej okrągłej potrawy na całym świecie. W środę w miejscowości Ercolano pod Neapolem zostanie otwarte muzeum, w którym będzie można nie tylko posmakować słynnej włoskiej pizzy, lecz także zapoznać się z jej tradycyjną recepturą. W 2009 r. pizza neapolitańska została zastrzeżona przez Komisję Europejską jako wyrób tradycyjny. Pizzę o tej nazwie na całym świecie można teraz wyrabiać tylko według ściśle określonej receptury, tzn. ze specjalnej mąki, soli morskiej i sera mozzarella z mleka bawolego. Wolno ją piec tylko na kamiennej płycie w piecu opalanym drewnem. Nic dziwnego, że symbol tradycyjnej włoskiej kuchni doczekał się swojego muzeum, którego oficjalne otwarcie nastąpi w środę w
     

64%
pozostało do przeczytania: 36%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

Kup subskrypcję, aby mieć dostęp do wszystkich tekstów gpcodziennie.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gpcodziennie.pl

W tym numerze