Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Ryba wpływa na święta

Dodano: 23/12/2016 - numer 1606 - 23.12.2016
To, co złowi rybak, jemy nadal tylko okazjonalnie. Ryby w codziennej kuchni mają wiele zdrowotnych zalet, mimo to nasze przyzwyczajenia się nie zmieniają. Co proponujesz na świąteczny stół? Jesteśmy na Pomorzu, na Kaszubach. Oczywiście muszą być śledzie. Można je przygotować na najróżniejsze sposoby, marynowane w occie, w oleju... Chyba najpopularniejsza jest sałatka śledziowa z cebulą, kiszonymi ogórkami, również z dodatkiem gotowanych ziemniaków, pokrojonego w kostkę kwaśnego jabłka, oczywiście w gęstej tradycyjnej wiejskiej śmietanie. Na moim świątecznym stole pojawiają się też co roku kotlety z pomuchla. To kaszubska nazwa dorsza. Ponieważ lubimy z żoną w kuchni eksperymentować, zmodyfikowaliśmy tę potrawę: Połowa mięsa jest z dorsza, a druga – z karpia. Zdrowotne zalety ryb w kuchni
     

25%
pozostało do przeczytania: 75%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów gpcodziennie.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gpcodziennie.pl

W tym numerze