Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

O szkodliwości tłuszczów

Dodano: 28/03/2012 - Numer 169 - 28.03.2012
Jedzenie smażonego jedzenia nie zawsze musi być szkodliwe dla serca. Zdaniem ekspertów, jeśli używamy oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego, nie szkodzimy organizmowi. Naukowcy, którzy zajęli się badaniem szkodliwości smażonych potraw, stwierdzili, że nie ma podwyższonego ryzyka chorób serca lub przedwczesnej śmierci, jeśli używamy tych produktów do smażenia. Badacze przeprowadzili obserwacje na podstawie diety typowej dla Hiszpanów, w której obydwa tłuszcze występują w obfitości. Dietetycy zwracają uwagę na to, że potrawy smażone stają się zbyt kaloryczne, ponieważ produkty podczas smażenia wchłaniają tłuszcz. Dlatego spożywanie w dużych ilościach takich potraw może powodować podwyższenie ciśnienia oraz poziomu cholesterolu, dwóch czynników wpływających na pojawianie się chorób
     

60%
pozostało do przeczytania: 40%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów gpcodziennie.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gpcodziennie.pl

W tym numerze