Czy przez pandemię mogą wzrastać ceny

ŻYWNOŚĆ \ Ponowny lockdown grozi trwałą redukcją mocy wytwórczych

Jak dotąd udało się zapobiec załamaniu w handlu produktami rolno-spożywczymi w czasie pandemii – informuje Polski Instytut Ekonomiczny, podkreślając, że półki sklepowe były na ogół zapełnione, a ceny na rynkach międzynarodowych rosły powoli. – Wciąż istnieje jednak ryzyko wzrostu cen artykułów spożywczych – ostrzegają eksperci.

Instytut przypomniał, że na początku pandemii w niektórych sklepach występowały okresowe braki niektórych produktów, ale wynikało to bardziej z zachowania konsumentów niż ze stanu podaży żywności. To okres, który był wyzwaniem dla producentów. Załamanie popytu w wyniku zamknięcia szkół i restauracji zmusiło wytwórców do utylizacji części produkcji rolno-spożywczej. W USA, ze względu na kwarantannę pracowników

     

30%
pozostało do przeczytania: 70%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów gpcodziennie.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gpcodziennie.pl

W tym numerze