Szatan wśród grzybów cz. 2

#PodejrzaneZnatury

Ze względu na trwający sezon grzybowy postanowiłam wybrać się do lasu i sprawdzić możliwość tragicznej w skutkach grzybowej pomyłki. Po spenetrowaniu kilku leśnych powierzchni w województwach wielkopolskim i kujawsko-pomorskim faktycznie muszę przyznać, że w tym roku mamy wyjątkową obfitość grzybów trujących i niejadalnych, bardzo sprytnie udających te przydatne kulinarnie. Z tego właśnie powodu dzisiejszą opowieść o przyrodzie postanowiłam poświęcić opisowi i porównaniu kilku gatunków najczęściej mylonych ze sobą przez niedoświadczonych grzybiarzy. Najwyżej na liście grzybów pożądanych przez ich miłośników na pewno możemy umieścić borowika szlachetnego (Boletus edulis), ponieważ jest to według smakoszy najsmaczniejszy grzyb leśny. Jego
20%
pozostało do przeczytania: 80%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

Kup subskrypcję, aby mieć dostęp do wszystkich tekstów gpcodziennie.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Interesuje Cię pakiet wielu subskrypcji? Napisz do nas redakcja@gpcodziennie.pl