Światu grozi kryzys systemu żywnościowego

ANALIZA \ Z raportu „Szok dla systemu żywnościowego. Lekcja płynąca z pandemii COVID-19” firmy doradczej Deloitte wynika, że świat stoi w obliczu potężnego kryzysu, który jest pogłębiany przez brak równego dostępu do zdrowej i wartościowej żywności. Szacuje się, że ok. 30 proc. produktów spożywczych ulega zniszczeniu lub marnuje się, zanim trafi do konsumenta. Problemy globalnego systemu żywnościowego stały się jeszcze bardziej widoczne po wybuchu pandemii COVID-19, kiedy to wiele państw wprowadziło ograniczenia dotyczące swobodnego przepływu towarów, w tym żywności. „Model, który funkcjonuje obecnie, ma wiele zalet, jeśli chodzi o zaopatrzenie. Kryzys pokazał nam jednak, że wadą systemu żywnościowego są długie i skomplikowane łańcuchy dostaw.
31%
pozostało do przeczytania: 69%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

Kup subskrypcję, aby mieć dostęp do wszystkich tekstów gpcodziennie.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Interesuje Cię pakiet wielu subskrypcji? Napisz do nas redakcja@gpcodziennie.pl

W tym numerze