Rosną długi gastronomii

FINANSE \ Zadłużenie restauratorów systematycznie rośnie. W pierwszy lockdown weszli z 647 mln zł zaległości, teraz mają o ponad 48 mln zł długów więcej. Wprowadzone w ostatnim czasie w związku z pandemią obostrzenia w działalności branży gastronomicznej nie pozostaną bez wpływu na jej kondycję finansową. – Restrykcje prowadzą bezpośrednio do problemów objawiających się rosnącą liczbą likwidowanych i zawieszanych firm. Najwięcej takich sytuacji miało miejsce w marcu i kwietniu, a następnie w sierpniu i wrześniu. Nowe ograniczenia z pewnością także przyniosą tego typu konsekwencje – komentuje Sławomir Grzelczak, prezes BIG InfoMonitor. Z danych GUS wynika, że we wrześniu największy wzrost liczby podmiotów z
57%
pozostało do przeczytania: 43%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

Kup subskrypcję, aby mieć dostęp do wszystkich tekstów gpcodziennie.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Interesuje Cię pakiet wielu subskrypcji? Napisz do nas redakcja@gpcodziennie.pl

W tym numerze