Żywność w bezpiecznym bioopakowaniu

Naukowcy z Wydziału Inżynierii Środowiska pracują nad biodegradowalnymi opakowaniami do przechowywania głęboko mrożonej żywności. Mają one być bezpieczne dla użytkowników, wytrzymałe i przyjazne dla środowiska. Projekt Biofoodpack rozpoczął się w 2018 r. i jest realizowany w międzynarodowym konsorcjum, w skład którego wchodzą University of Aveiro i University of Minho, Cyprus University of Technology, Politechnika Wrocławska oraz dwie portugalskie firmy Nutrigreen SA i Energy Pulse Systems. Główny cel to stworzenie opakowania z biodegradowalnych materiałów pochodzących z surowców odnawialnych, które wydłuży okres przydatności do spożycia przechowywanej w nim żywności. Dodatkowo opakowanie ma pozwolić na sterylizację żywności
24%
pozostało do przeczytania: 76%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

Kup subskrypcję, aby mieć dostęp do wszystkich tekstów gpcodziennie.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Interesuje Cię pakiet wielu subskrypcji? Napisz do nas redakcja@gpcodziennie.pl

W tym numerze