Podhalańska jagnięcina sprzedana w kraju

ROLNICTWO \ W tym roku, z powodu pandemii, ceniona przez Włochów jagnięcina z Podhala, która od 40 lat trafiała na tamtejsze stoły, została w Polsce. Hodowcy chcieli interwencyjnego skupu jagniąt, ale ostatecznie nie był on potrzebny, bo cała produkcja została sprzedana na rynek krajowy.

Ku naszemu zdziwieniu wszystkie jagnięta zostały sprzedane w kraju – powiedział prezes Regionalnego Związku Hodowców Owiec i Kóz w Nowym Targu Jan Janczy. – Niektóre firmy przetwórcze z Podhala nawet w dalszym ciągu zgłaszają zapotrzebowanie na jagnięcinę, ale dzisiaj jagniąt praktycznie już nie ma – dodał.

Jego zdaniem istnieje możliwość, że zainteresowanie jagnięciną w Polsce wzrośnie na stałe. – Skoro w tym roku rynek tak

     
46%
pozostało do przeczytania: 54%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

Kup subskrypcję, aby mieć dostęp do wszystkich tekstów gpcodziennie.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gpcodziennie.pl

W tym numerze