Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Foodsharingowe lodówki

Dodano: 04/01/2021 - Numer 2826 - 04.01.2021

W okresie świątecznym na śmietnik wyrzucamy nawet trzykrotnie więcej jedzenia niż zwykle. Warto o tym pamiętać, bo marnowanie żywności to problem społeczny, ekologiczny i etyczny.

Jak pokazują badania, w ciągu roku w naszym kraju marnowanych jest ponad 5 mln ton produktów żywnościowych. Powodów marnowania jedzenia jest wiele i często są one prozaiczne. Niekiedy brakuje nam wiedzy dotyczącej sposobów przechowywania żywności lub nie potrafimy wykorzystać resztek. Zazwyczaj kupujemy zbyt dużo, szczególnie w okresie świątecznym, gdy zatracamy poczucie racjonalności.

Marnowanie jedzenia to także problem etyczny. Według danych GUS w Polsce w skrajnym ubóstwie żyje 1,6 mln osób, które miesięcznie dysponują kwotą niższą niż

     

64%
pozostało do przeczytania: 36%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów gpcodziennie.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gpcodziennie.pl

W tym numerze