Wciąż są różnice w jakości żywności

HANDEL \ Badanie nie potwierdziło, że gorsze produkty trafiają do Europy Wschodniej

Połowa sprzedawanych w Unii Europejskiej produktów różni się smakiem lub wyglądem w zależności od tego, w jakim kraju członkowskim są sprzedawane – wynika z nowego raportu Komisji Europejskiej. Badania zaprzeczają jednak twierdzeniu, jakoby gorszej jakości produkty trafiały na rynek Europy Wschodniej.

Od kilku lat kraje Europy Wschodniej alarmują, że teoretycznie takie same towary różnią się składem i smakiem w zależności od tego, w jakim kraju UE są sprzedawane. O produktach podwójnej jakości zrobiło się głośno, kiedy w 2017 r. okazało się, że to samo danie dla dzieci sprzedawane na chorwackim rynku zawiera znacznie mniej warzyw i znacznie więcej ryżu niż jego niemiecka wersja.

Pierwsze badanie tej sprawy przez KE

     

30%
pozostało do przeczytania: 70%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów gpcodziennie.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gpcodziennie.pl

W tym numerze