Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Wstęp

Dodano: 29/07/2021 - Numer 2978 - 29.07.2021

Polska branża rolno-spożywcza jest jedną z kluczowych gałęzi gospodarki naszego kraju. Polska jest numerem jeden w UE m.in. w produkcji drobiu, żyta oraz jabłek. Jest też jednym z największych producentów pozostałych zbóż i owoców, buraków cukrowych, rzepaku, mięsa wieprzowego i wołowego. W ciągu ostatniej dekady wartość produkcji żywności w Polsce wzrosła o 57 proc. Każdego roku około 40 proc. krajowej żywności trafia na rynki zagraniczne. Eksperci wskazują, że polscy producenci i przetwórcy żywności umiejętnie wykorzystali posiadane przewagi kosztowe w rozwiniętych krajach UE, co w wielu kategoriach produktowych pozwoliło im przebojem wbić się do ścisłej europejskiej czołówki.

Dziś nasi wytwórcy konkurują nie tylko najlepszymi cenami, ale także, a może nawet przede wszystkim

     

38%
pozostało do przeczytania: 62%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów gpcodziennie.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gpcodziennie.pl

W tym numerze