Nasza tradycja kulinarna jest bardzo zróżnicowana regionalnie

fot. Krzysztof Kuczyk/Forum
fot. Krzysztof Kuczyk/Forum

WYWIAD \ Z BARTOSZEM SKALDAWSKIM, dyrektorem Narodowego Instytutu Dziedzictwa, rozmawia ANNA KRAJKOWSKA

Tegoroczne Europejskie Dni Dziedzictwa (EDD) poświęcone są tradycjom kulinarnym. Inicjatywa została uroczyście zainaugurowana 11 września w Kruszwicy, ale jeszcze w ten weekend w ramach akcji można uczestniczyć w setkach wydarzeń, które upowszechniają wiedzę o tradycyjnej kuchni, produktach regionalnych oraz przetwórstwie domowym i lokalnym.

Na pierwszy rzut oka kulinaria nie kojarzą nam się z dziedzictwem kulturalnym. Skąd zatem pomysł, by tematem przewodnim tegorocznych Europejskich Dni Dziedzictwa były „Smaki dziedzictwa”?

Co jakiś czas wykonujemy badania opinii społecznej, by na bieżąco wiedzieć, jaki jest stan świadomości Polaków, jeśli chodzi o dziedzictwo. Wynika z nich, że rzadko kiedy na hasło „dziedzictwo kulturowe

     

19%
pozostało do przeczytania: 81%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów gpcodziennie.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gpcodziennie.pl

W tym numerze