Smaki kuchni Olendrów

O tym, czym są schwobe klycke i siulte ohre oraz jak smakują siake fusie i szarlotka, którą ponad 70 lat temu piekła Albertina Witzke z Wiączemina Polskiego, będą mogli przekonać się goście tamtejszego Skansenu Osadnictwa Nadwiślańskiego na pokazach i degustacji „Kuchnia Olendrów” 19 września. Jak zapowiada Skansen Osadnictwa Olenderskiego, uczestnicy „wyjątkowo smacznego spotkania” w Wiączeminie Polskim odwiedzą też olenderską kuchnię, spiżarnię, suszarnio-powidlarnię, a także ogródki ziołowo-warzywne oraz sady ze starymi odmianami jabłoni, gruszy i śliwy. Według Skansenu Osadnictwa Nadwiślańskiego w Wiączeminie Polskim plenerowe pokazy i degustacje „Kuchni Olendrów” to wydarzenie w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa – na gości w niedzielę, 19 września, czekać będą tam upominki, a

     

30%
pozostało do przeczytania: 70%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów gpcodziennie.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gpcodziennie.pl

W tym numerze