W trosce o bezpieczeństwo żywnościowe

POLITYKA ROLNA UE \ Unia Europejska i Światowa Organizacja ds. Wyżywienia i Rolnictwa a zrównoważone systemy żywnościowe

Światowa Organizacja ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) z siedzibą w Rzymie definiuje zrównoważony system żywnościowy (SFS) jako taki, który nie tylko zapewnia bezpieczeństwo żywnościowe i żywienie dziś, lecz także gwarantuje ekonomiczne, społeczne i środowiskowe podstawy do generowania bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia dla przyszłych pokoleń.

Według FAO system SFS ma następujące cechy:

1) jest opłacalny przez cały czas (zrównoważenie ekonomiczne);

2) przynosi szerokie korzyści społeczeństwu (zrównoważenie społeczne);

3) ma pozytywny lub neutralny wpływ na środowisko naturalne (zrównoważenie środowiskowe).

Globalizacja polityki żywnościowej?

Zrównoważony system żywnościowy jest integralną częścią realizacji celów zrównoważonego

     

14%
pozostało do przeczytania: 86%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów gpcodziennie.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gpcodziennie.pl

W tym numerze