Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Ekopodatek podbije ceny mięsa

Dodano: 10/02/2022 - Numer 3115 - 10.02.2022

W Parlamencie Europejskim rozpoczęła się dyskusja o opodatkowaniu produkcji zwierzęcej, aby ograniczyć jego spożycie o 50 proc. do 2030 r. Naukowcy z kilku europejskich uniwersytetów obliczyli, że wprowadzenie ekologicznego podatku od mięsa przyniesie wzrost cen detalicznych o od 20 do 60 proc.

Z inicjatywy holenderskiej koalicji True Animal Protein Price (TAPP) Coalition, Parlament Europejski rozpoczął dyskusję na temat „uczciwych” cen mięsa, a więc takich, które uwzględniają koszty środowiskowe produkcji zwierzęcej. Zdaniem naukowców dolna granica tych kosztów wynosi dla wołowiny (w przeliczeniu na złote) od 22,87 do 35,56 zł za kg, jagnięciny i baraniny – 14,73 zł za kg, wieprzowiny – 7, 70 zł za kg, drobiu – 6 zł

     

30%
pozostało do przeczytania: 70%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów gpcodziennie.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gpcodziennie.pl

W tym numerze