Książki pisane ze smakiem

Dodano: 08/06/2022 - Numer 3197 - 08.06.2022

KUCHNIA I LITERATURA \ Proust, Mickiewicz, Christie, Conan Doyle i ich kulinarne fascynacje

„Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy”. To jedno zdanie z książki Jeana Anthelme’a Brillata-Savarina „Fizjologia smaku” oddaje stosunek ludzi do jedzenia. A literatura może być tym miejscem, gdzie znajdziemy nowe ciekawe smaki, zapachy, przyprawy… Pojawiają się w bardzo wielu dziełach. W większości to z pewnością ulubione potrawy, smaki autorów, ich wspomnienia z rodzinnego domu. Często też jedzenie czy pojedyncza potrawa jest niezwykle ważnym elementem fabuły, czasem tylko tłem albo maleńką perełką ukrytą wśród innych wątków, które pozwalają nam zbliżyć się do bohatera, i pobudzają wyobraźnię, którą autor prowadzi za „smakowitym zapachem kuchni”. Tak jak to robi Philip Kazan w powieści „

     

10%
pozostało do przeczytania: 90%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów gpcodziennie.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gpcodziennie.pl

W tym numerze