Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Nuggetsy z próbówki

Dodano: 28/06/2023 - Numer 3462 - 28.06.2023
fot. Adobe Stock
fot. Adobe Stock

LabFarm, pierwsza firma w Polsce pracująca nad pozyskaniem mięsa komórkowego, rozpoczyna hodowlę komórek w bioreaktorach. Zdaniem jej przedstawicieli za kilka lat mięso komórkowe pojawi się w sklepach. Przekonują, że swoją działalnością wpisują się w unijną strategię „Od pola do stołu”. Według raportu firmy doradczej AT Kearney w 2040 r. udział mięsa konwencjonalnego w rynku spadnie do 40 proc., mięso hodowane komórkowo będzie stanowić 35 proc., a pozostałe 25 proc. zostanie zagospodarowane przez roślinne alternatywy mięsa. Jak przekonują przedstawiciele LabFarm, produkcja przemysłowa sztucznego mięsa będzie możliwa po spełnieniu kilku warunków, a jednym z nich jest odpowiednia legislacja pozwalająca na produkcję i 

     

17%
pozostało do przeczytania: 83%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów gpcodziennie.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gpcodziennie.pl

W tym numerze