Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

​Droższy „koszyk wielkanocny”

Dodano: 27/03/2018 - numer 1986 - 27.03.2018
CENY \ Wartość produktów żywnościowych, zakupionych na tegoroczne Święta Wielkanocne będzie o 6–7 proc. wyższa niż przed rokiem – wynika z analiz ekspertów Banku BGŻ BNP Paribas. To większy wzrost w porównaniu ze wzrostem cen żywności ogółem, który prawdopodobnie nie przekroczy 3,5 proc.
Analitycy Banku BGŻ BNP Paribas skomponowali koszyk, w którym znalazło się
m.in. 30 sztuk jaj, trzy bochenki chleba, osiem kilogramów mięsa i wędlin, kilogram twarogu, trzy kostki masła i pięć kilogramów warzyw i owoców oraz dwa kilogramy cukru. Z ich szacunków wynika, że polski konsument za ten koszyk zapłaci w tym roku ok. 176 zł, czyli blisko o 11 zł więcej niż w marcu 2017 r. 
– Największy wpływ na tegoroczne wydatki będzie miał produkt najbardziej kojarzony z Wielkanocą, czyli jaja. Ich ceny, mimo obniżek od świąt Bożego Narodzenia, i tak będą o ok. 33 proc. wyższe niż przed rokiem – mówi Marta Skrzypczyk, dyrektor Departamentu Analiz Ekonomicznych, Sektorowych i Rynków Rolnych w Banku BGŻ BNP Paribas.
Podobna sytuacja jak z jajami ma miejsce w wypadku masła. – Jego ceny detaliczne w ostatnich miesiącach spadają, jednak w porównaniu z marcem 2017 r. są według naszych szacunków o 25 proc. wyższe. Zdecydowanie droższe niż przed rokiem są też owoce krajowe. W wypadku jabłek podwyżki te sięgają ponad 50 proc. – wyjaśnia Marta Skrzypczyk.
Dla miłośników serników i innych wielkanocnych ciast pocieszające jest to, że oprócz jaj ceny pozostałych produktów wykorzystywanych do ich wypieków mogą być podobne albo nawet niższe niż w marcu 2017 r. Za kilogram twarogu powinniśmy zapłacić średnio ok. 13,25 zł, czyli mniej więcej tyle samo co przed rokiem. Zbliżone do ubiegłorocznych są także ceny mąki. Zdecydowanie mniej wydamy natomiast na cukier, gdyż jego ceny mogą być nawet o 1/3 niższe niż w ubiegłym roku.
Według analizy Banku BGŻ BNP Paribas, w marcu 2018 r. za mięso płacimy nieznacznie mniej niż w analogicznym okresie przed rokiem. Natomiast w sytuacji, gdy zdecydujemy się na zakup gotowych produktów z wieprzowiny – kiełbasy czy szynki – musimy się liczyć z wydatkiem o ok. 4–5 proc. większym niż w marcu 2017 r. „Warto zaznaczyć, że w wypadku zdobywającego coraz większą popularność w naszej diecie drobiu podwyżki cen sięgną nawet 6 proc.” – czytamy w analizie banku.
 
     

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów gpcodziennie.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gpcodziennie.pl

W tym numerze